Suna acum: 0726 143 546 sau 0726 143 000

Marirea sau extra-dezvoltarea sanilor la barbati, sau ginecomastia, este o stare frecventa la barbatii de orice varsta. Poate fi rezultatul unor modificari hormonale, conditii genetice, afectiuni sau folosirii anumitor substante. Ginecomastia poate provoca disconfort emotional si poate afecta increderea in sine. Unii barbati pot chiar sa evite anumite activitati fizice si intimitatea doar pentru a ascunde starea lor.

GINECOMASTIA(REDUCEREA SANILOR LA BARBATI)

Ginecomastia este un termen medical care provine din cuvintele greceşti „sani ca de femeie”. Deşi se vorbeşte destul de rar despre aceasta afecţiune cu nume ciudat, ea este destul de frecventa. Ginecomastia afecteza aproximativ 40-60 % dintre barbaţi. Poate afecta doar un san sau pe ambii.

Deşi anumite medicamente, cum ar fi steroizii anabolizanţi, medicamentele ce conţin estrogeni, alcoolul, marijuana etc., şi alte afecţiuni medicale, printre care cancerul, insuficienţa hepatica, pentru a numi doar cateva, pot produce sau contribui la apariţia ginecomastiei, este unanim acceptat faptul ca un mare procent din cazuri au o cauza necunoscuta.
Aceasta intervenţie poate fi realizata prin excizie sau prin liposucţie, in funcţie de faptul daca sanul este marit prin exces de ţesut glandular sau de depozite de grasime.

Dr. Ion Zegrea este medic primar Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva, membru al Asociatiei Chirurgilor Plasticieni din Romania si International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).

Sunt un bun candidat pentru ginecomastie?
Intervenţia chirurgicala necesara pentru a corecta ginecomastia poate fi efectuata barbaţilor sanatoşi, stabili emoţional, de orice varsta. Cei mai buni candidaţi pentru aceasta procedura au pielea ferma, elastica, ce se va re-aranja pe noul contur al pieptului. Aceasta intervenţie nu este indicata la barbaţii obezi, supraponderali, ce nu au incercat mai intai sa corecteze aceasta problema prin sport şi dieta. De asemenea, persoanele care beau bauturi alcoolice in exces sau fumeaza marijuana nu sunt consideraţi in principiu buni candidaţi pentru intervenţia chirurgicala, deoarece aceste subtanţe, impreuna cu steroizii anabolizanţi, pot duce la re-apariţia ginecomastiei. Prin urmare, aceşti pacienţi sunt in primul rand indrumaţi a se opri din folosirea acestor substanţe pentru a vedea daca ginecomastia se diminueaza, inainte ca intervenţia chirurgicala sa fie considerata o opţiune.

Înainte de a va decide pentru o intervenţie chirurgicala, gandiţi-va cu atenţie la dorinţele şi aşteptarile Dvs. şi discutaţi-le cu Dr. Zegrea.

La ce ar trebui sa ma astept de la prima consultatie ?
Consultaţia iniţiala cu Dr. Zegrea este foarte importanta. El va avea nevoie de istoricul Dvs. medical complet, aşa ca verificaţi-va documentele Dvs. medicale din timp pentru a putea fi pregatiţi sa oferiţi aceste informaţii.

În timpul acestei consultaţii, Dr. Zegrea va va examina sanii şi va cerceta cauzele ginecomastiei, precum insuficienţa hepatica, sau utilizarea de medicamente ce conţin estrogen, sau steroizi anabolizanţi. Daca o problema medicala este cauza suspectata, atunci veţi fi indrumaţi catre medicul specialist adecvat. Dr. Zegrea poate recomanda, in anumite cazuri extreme, sa efectuaţi o mamografie sau RM (rezonanţa magnetica). Aceste examinari, nu numai ca vor exclude posibilitatea foarte mica a cancerului de san, dar vor dezvalui şi compoziţia ţesutului in exces. Odata ce Dr. Zegrea ştie din cat de mult ţesut adipos sau glandular este constituit sanul Dvs. marit, atunci poate sa aleaga abordarea chirurgicala cea mai potrivita necesitaţilor Dvs.

Cum se realizeaza interventia chirurgicala ?
Daca ţesutul glandular in exces este cauza principala a maririi sanilor, atunci va fi excizat (taiat) cu electrocauterul. Excizia poate efectuata singura sau in combinaţie cu lipoaspiraţia. În cazul unei proceduri tipice, se face o incizie localizata intr-o poziţie camuflata – fie la marginea areolei, pielea intunecata ce inconjoara mamelonul, fie in zona de sub braţ. Lucrand prin aceasta incizie, Dr. Zegrea va indeparta excesul de ţesut glandular, grasime şi piele din jurul areolei şi din parţile laterale şi din partea de jos a sanului. Reducerile majore care implica indepartarea unei cantitaţi semnificative de ţesut şi piele pot necesita incizii mai mari, care duc la cicatrici mai vizibile.

Daca se realizeaza lipoaspiraţia pentru a elimina excesul de grasime, canula este de obicei introdusa prin inciziile existente. Daca ginecomastia este formata in principal din grasime in exces, atunci Dr. Zegrea va folosi mai mult ca sigur liposucţia pentru a elimina acest exces de grasime. O incizie mica, cam de 1 cm lungime va fi efectuata in jurul marginii areolei, sau poate fi plasata in zona de sub braţ. Un tub gol subţire numit canula care este ataşat de o pompa de vid este apoi introdus prin incizie. Cu mişcari energice, dar atente, Dr Zegrea deplaseaza canula printre straturile de sub piele, dizlocand grasimea şi aspirand-o.

Ce se intampla in ziua operatiei ?
Intervenţia Dvs. chirurgicala de ginecomastie va fi efectuata intr-o clinica autorizata de chirurgie plastica, sub anestezie generala, indusa de un medic specialist anestezist. Deoarece operaţia va fi efectuata sub anestezie generala, va fi necesar sa ramaneţi peste noapte in clinica. Operaţia dureaza in general 1-2 ore, in funcţie de natura şi complexitatea procedurii Dvs. Este de preferat sa aveţi pe cineva care sa petreaca noaptea cu Dvs. in primele zile dupa operaţie. În link-ul „Informaţii pentru pacienţi” veţi gasi instrucţiunile necesare pentru pregatirea pre-operatorie. Daca sunteţi fumator, va trebui sa renunţaţi la fumat cu minim 2 saptamani inainte de intervenţia chirurgicala. Aspirina şi anumite medicamente anti-inflamatorii pot provoca sangerari crescute, aşa ca ar trebui sa evitaţi sa luaţi aceste medicamente pentru o perioada de timp inainte de intervenţia chirurgicala.

Un calmant oral va va fi administrat inaintea operaţiei pentru confortul dvs. şi pentru a va diminua anxietatea. Atunci cand intervenţia chirurgicala a luat sfarşit, veţi fi dus intr-o zona de recuperare, unde veţi continua sa fiţi monitorizat indeaproape intr-o atmosfera relaxata. Pieptul Dvs. va fi pansat şi acoperit de o bustiera.

Ce presupune recuperarea dupa ginecomastie ?
Indiferent daca procedura a constat doar din lipoaspiraţie sau s-a efectuat şi excizie, veţi simţi un disconfort pentru cateva zile dupa operaţie, dar asta nu inseamna ca trebuie sa staţi in pat. Acest disconfort poate fi controlat cu ajutorul medicamentelor pe care vi le va prescrie Dr. Zegrea. De asemenea va vor fi prescrise şi antibiotice. În orice caz, este bine sa aveţi pe cineva care sa va duca cu maşina dupa operaţie şi care sa va ajute pentru o zi sau doua, daca este necesar. Veţi fi tumefiat şi invineţit pentru o perioada. De fapt, s-ar putea sa va intrebaţi daca exista vreo imbunataţire a ginecomastiei. Pentru a reduce umflarea zonelor operate, veţi fi instruit sa purtaţi un corset elastic incontinuu timp de 2 saptamani şi pentru inca cateva saptamani, numai noaptea.

Deşi cea mai mare parte a umflaturii va disparea in primele cateva saptamani, este posibil sa treaca 3 luni sau mai mult pana ca rezultatul final al operaţiei sa fie aparent. În tot acest timp este important sa incepeţi sa reveniţi la normal. Veţi fi incurajaţi sa incepeţi sa mergeţi chiar din ziua operaţiei şi puteţi reveni la locul de munca atunci cand va simţiţi indeajuns de bine, moment care poate fi şi la 2-3 zile dupa intervenţie. Firele de sutura vor fi indepartate la 7-10 zile dupa operaţie.

Ce ar trebui sa stiu despre rezultatul acestei interventii chirurgicale?
De fiecare data cand se intervine chirurgical asupra corpului Dvs. va rezulta o cicatrice. Cu toate ca aceasta se va cicatriza foarte bine, ea va ramane intotdeauna prezenta. Cicatricea rezultata ca urmare a ginecomastiei va fi localizata in jurul areolei sau in zona de sub braţ. În aproximativ 6-12 luni cicatricea se va maturiza complet şi işi va schimba culoarea din roz/roşiatic intr-o nuanţa decolorata a pielii. Este totuşi posibil ca aceasta procedura sa rezulte in schimbari permanente de pigmentare in zona pieptului, sau uşoara nepotrivire intre cei doi sani sau areole. Daca asimetria este semnificativa, o a doua procedura mai mica poate fi necesara pentru a indeparta ţesut adiţional. Efectele temporare ale tratamentului ginecomastiei includ şi pierderea senzaţiei la nivelul sanilor, sau amorţeala, ce poate dura pana la un an.

Cate vizite trebuie sa fac dupa operatie?
Prima vizita va avea loc la 2 zile dupa operaţie, moment in care se vor scoate tuburile de dren, daca acestea au fost folosite. A doua va fi la 7-10 zile, cand va vor fi scoase firele de sutura.

În timpul vizitelor postoperatorii, dr. Zegrea va discuta cu Dvs. despre ce aveţi de facut in continuare, precum şi despre orice alte probleme aţi putea avea. Dupa aceste prime doua vizite, veţi mai reveni la control la 3 saptamani, 6 saptamani, 3 luni, 6 luni şi un an.

Va rugam sa reţineţi ca relaţia Dvs. cu Dr. Zegrea nu se termina atunci cand parasiţi sala de operaţie. Daca aveţi intrebari sau va preocupa ceva in decursul perioadei de recuperare, sau aveţi nevoie de informaţii suplimentare şi mai tarziu, puteţi oricand sa-l contactaţi pe Dr. Zegrea.

Care este costul operatiei ?
Costul general informativ al acestei proceduri il puteti gasi aici: „Preturi”, dar acesta este orientativ deoarece costul final va fi stabilit numai dupa prima consultatie, in functie de particularitatile cazului Dvs. si de amploarea interventiei chirugicale alese.